Прогноза за втората половина на април 2021

Анализ на поленовия цъфтеж през първата  половина на месец април  2021 г.

За нашата страна април е месецът, в който се отчита най-голямо количество прашец във въздуха.
През тази година обаче бяха отчетени най-ниските стойности на дървесен полен за последните 10 години.

Причината е в честите дъждове и ниските температури. Независимо от това започнаха да цъфтят най-важните за периода бреза и габър. Техният прашец е най-силно алергизиращ дървесен полен за България. В района на София ясените продължаваха да цъфтят, както и тополи, върби и някои видове от сем. Кипарисови. Във въздушните проби все още не се улавят поленови зърна от тревисти видове.

Прогноза за втората половина на месец април

Според метеорологичната прогноза през целия период се очакват чести превалявания. Температурите през първите 7 дни ще бъдат по-ниски от обичайните, постепенно затопляне се очаква след 23-ти април, но в комбинация с дъжд и гръмотевици. При тези условия въздушната поленова концентрация ще продължи да е по-ниска от обичайната.

Все пак хората с доказана алергия към брезов полен трябва да са по-внимателни когато се случи поредица от 3-4 топли, сухи и ветровити дни.

През периода ще цъфтят и много овощни видове. Те не предизвикват поленова алергия защото се опрашват от насекоми и прашеца им няма алергизиращи свойства. Но хората алергични към ужилване от пчели трябва да стоят далеч от цъфнали овошки, защото именно пчелите са основните опрашващи ги насекоми.

В по-топлите и южни части на страната ще цъфтят чинарите и към края на периода ще започнат да цъфтят дъб, черница и може би и орех. В повечето региони тези явления ще се забавят с около 10-12 дни. На повечето места във въздуха ще продължава да се носи прашец от: ясен, върби, бреза, габър, сем. Кипарисови.

Цъфтяща клонка от габър

В населените места брезите по-често се използват като градска растителност и за това са по-голям проблем за чувствителните към полена им хора. За малки населени места в планинските райони с повече габър, неговият полен е по-чест причинител на полиноза. А за градове като София които имат много брези в паркове и градинки и същевремнно са близо до места с много габър (Витоша) поленовият фон става много сериозен и за много хора сух и топъл април означава цял месец сериозни алергични оплаквания.

Изготвил: Мариела Христова-Савова, биолог, Лаборатория „Алергенни препарати”, БУЛ БИО - НЦЗПБ, София