Лечение

КАК да лекуваме алергиите?

Съществуват три начина за овладяване на Вашата алергия

  • Избягване на контакта с факторите, които отключват появата на алергични реакции, като домашен прах, полени (тичинков прашец) и козина (косми) от различни животни.
  • Прием на лекарства за повлияване на симптомите.
  • Прием на лекарства за предотвратяване на свръх-реакцията от страна на имунната система, спрямо домашен прах и други провокиращи фактори.

СПЕЦИФИЧНА ДЕСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ

Десенсибилизацията представлява дълъг лечебен процес, който може да продължи от 3 до 5 години, който позволява на пациентите да понасят повишаващо се количество от даден алерген, като се избягва свръхреакцията от страна на имунната система, която води до поява на алергични симптоми.

Това не е решение при всички форми на алергия.

Тя дава резултат при 60% до 70% от случаите с респираторна алергия към домашен прах и при алергии спрямо някои полени и отрови от насекоми. Няма данни, че този метод е ефективен при деца под 5 годишна възраст.

МЕДИКАМЕНТОЗНО ЛЕЧЕНИЕ

Съществуват различни лекарства за лечение на алергиите. Някои от тях може да се използват при всички форми на алергия, докато други са за специфични, като астма например.

АНТИХИСТАМИНИ

Антихистамините блокират ефектите на хистамина, който е основната субстанция, образувана от организма при алергична реакция. Те често ни се представят като противоалергични средства и съществуват под формата на таблетки, капки, спрейове или кремове. Те се прилагат главно при сезонни и целогодишни алергични ринити и кожни алергии.

Прилагането на антихистамини е най-честото лечение на алергиите, особено в случаите, когато е налице реакция от страна на носа. Тези лекарствени продукти намаляват ефекта на хистамина – един от ключовите фактори в свръх-реакцията от страна на имунната система. Приема на антихистамини намалява кихането, сърбежа, отделянето на секрет от носа и сълзенето на очите при хората с алергичен ринит. Тези лекарствени продукти помагат и на хората с Хронична Идиопатична Уртикария, характеризираща се с появата на сърбеж и зачервяване на кожата без видима причина.

Днес на пазара се предлагат два класа антихистамини. По-старите продукти, известни като първа генерация,  водят до значителна сънливост през деня, което е съществен проблем. Освен това те трябва да се приемат няколко пъти дневно.

При по-новите продукти, известни като втора генерация антихистамини, тези нежелани ефекти се срещат по-рядко. Те се считат като най-доброто лечение на алергичните симптоми. Приемат се веднъж дневно.

КОРТИКОСТЕРОИДИ

Кортикостероидите обикновено се използват при тежки случаи. Те намаляват симптомите на алергичното възпаление, причинени от алергията. Те могат да се прилагат под формата на таблетки, инжекции или спрей и се използват главно при хронична тежка астма.

БРОНХОДИЛАТАТОРИ

Бронходилататорите разширяват стените на бронхите с цел улесняване дишането. Те могат да се приемат под формата на таблетки или инжекции, както и да се прилагат локално под формата на инхалации.