Видове алергии

Анафилаксията е рядка, но застрашаваща живота алергична реакция. Провокира се от едно или повече вещества (алергени) като храни или ухапвания от насекоми, към които индивидът е чувствителен. Изчислено е, че анафилаксията засяга приблизително 1 от 100 индивида. Ако
човек има установени алергии, той вероятно е и с повишен риск от анафилаксия.

Какви са симптомите на анафилаксията?
Симптомите на анафилаксията обикновено започват на определено място с оток на устата, езика, устните, кожата и клепачите. При тежките случаи, реакцията прогресира до повръщане, хриптене, затруднено дишане и дори сърдечно-съдов колапс. Ако не се лекува незабавно, анафилактичната реакция може да бъде с фатален край.

Научете повече за анафилаксията

Астмата е състояние, което засяга дихателните пътища на белия дроб, като ги прави възпалени и оточни. Може да засегне възрастни и деца. Около половината от индивидите с астма са получили първите си симптоми преди 10 годишна възраст.

Състояние, при което липсва явна алергична причина, се нарича неалергична астма. Астмата се наблюдава много по-често, когато индивидът влезе в контакт с алерген, към който той/тя са чувствителни. Това се нарича алергична астма. Алергичната астма се среща при девет от десет от всички случаи с астма.

Кои са симптомите на астма?
При астма може да се наблюдават следните симптоми:

 • Затруднено дишане
 • Чува се хриптене, свирене
 • Суха, дразнеща кашлица
 • Стягане в гърдите

Някои пациенти получават епизодични симптоми на алергична астма. Малък брой хора имат постоянни оплаквания. Симптомите могат също така да изчезнат в ранната зряла възраст, но често се появяват отново години по-късно.

Научете повече за астмата

Алергичният ринит, повече известен като сенна хрема, е най-разпространеното алергично заболяване и се характеризира със симптоми като повтарящо се кихане и запушен, течащ или сърбящ нос. Честата поява на тези симптоми ги определя като персистиращи, ако продължават по-дълго от 4 дни седмично и повече от 4 седмици. Много хора с алергии имат симптоми целогодишно.

Кои са причините и симптомите на алергичния ринит?
Симптомите на алергичен ринит вероятно се причиняват от повече от един алерген.

Погрешно е схващането, че само полените предизвикват тези симптоми. Алергените могат да дойдат както от външната, така и от вътрешната среда.

Алергените включват:

 • Полени
 • Плесенни спори
 • Микрокърлежи в домашния прах
 • Животински отпадни продукти
 • Части от инсекти
 • Гъби

Много хора с алергичен ринит имат три или повече тежки симптома, които включват:

 • Повтарящо се кихане
 • Запушен, течащ или сърбящ нос
 • Нарушено усещане за мирис или вкус
 • Затруднено дишане
 • Нарушен сън/умора през деня

Терминът ринит в буквален превод означава възпаление на носа.

Това състояние се характеризира с кихане, отделяне на секрет от носа (течащ нос) и/или запушване на носа. Освен това, често е налице конюнктивит (сърбеж, зачервяване и сълзене на очите), а понякога и дразнене в областта на гърлото.

За 25 години броят на пациентите с алергичен ринит е нараснал трикратно.

Когато страдат от повтарящи се епизоди на ринит много от хората смятат, че просто са настинали и приемат тези епизоди като част от живота си. Въпреки това тревожни симптоми като тези, споменати по-горе, никога не трябва да бъдат пренебрегвани, дори да причиняват само леки дневни неудобства.

В действителност, честотата на алергиите нараства все повече и повече, а алергичният ринит е най-честото алергично заболяване.

В почти всяка индустриално развита нация през последните 30 години броят на индивидите, страдащи от алергичен ринит, нараства драматично и устойчиво.

Алергичният ринит остава едно от недиагностицираните и нелекувани заболявания.

И Вие ли сте от пациентите, които не знаят за своята алергия? Правилно ли смятате, че не се нуждаете от никакво лечение?

Течащ нос, кихане, сълзене… Всички тези симптоми често Ви карат да мислите, че сте се простудили или сте заболели от грип.

Зачервяване, сърбеж и сълзене на очите … Това често Ви навежда на мисълта за инфекциозен конюнктивит. В действителност, Вашите подозрения може да се окажат верни, но често тези симптоми са резултат от неподозирана алергия, която може да се влоши, в случай че не бъде лекувана.

Кога мога да подозирам, че имам алергичен ринит?

 • Известно ли Ви е някой от семейството Ви да страда от алергия? В случая става въпрос за Вашите баща, майка, братя и сестри. Ако те се оплакват от атопичен дерматит, уртикария, непоносимост към определени храни, сенна треска, алергия към животни или домашен прах, то Вие вероятно сте унаследили тяхната предразположеност към алергия. Установено е, че рискът да се появи алергия при дете, произхождащо от семейство, където това заболяване не се среща, е 5-15%. Този риск нараства до около 50% в случай,  че един от родителите е алергичен и почти 90% в случай, че и двамата родители страдат от това заболяване.
 • Известно ли Ви е да сте имали продължителни храносмилателни и кожни проблеми през първите години от Вашия живот? Казвали ли са Ви, че сте били алергичен към краве мляко или яйца?
 • Случва ли Ви се да не можете да спрете да кихате или да духате носа си всеки път, когато посетите някой приятел, който има котка? Страдате ли от простуда по-често през лятото, отколкото през зимата? Страдате ли от течащ нос и сълзене от очите всяка година по време на последните изпити в училище? Случва ли Ви се често сънят Ви да е нарушаван от запушване на носа?

В случай, че разпознаете себе си в изброените по-горе ситуации, то Вие вероятно имате алергичен ринит, за който изобщо не подозирате.

Консултирайте се с Вашия лекар. Единствено той може да Ви постави точна диагноза.

Може ли лекарят да ми помогне?

Лекарят знае, че носа действа като личен въздушен климатик. Той филтрира, затопля и овлажнява около 10 000 литра въздух дневно. Той представлява специализирана структура, която постоянно пречиства въздуха от всички частици с диаметър по-голям от 10. По този начин тичинковият прашец, домашният прах и спорите на плесените или космите от животните полепват (се задържат) по лигавицата на носа. Всяка една от тези частици може да действа като алерген (така наречения провокиращ алергията агент) при алергични пациенти.

Симптомите на ринита се пораждат при пряк контакт на назалната лигавица с определен (специфичен) алерген. Високото съдържание на алергени във въздуха, както и продължителният контакт с тях провокира тежки симптоми. Всеки следващ контакт води до повишаване чувствителността на лигавицата на носа. Ето защо е необходимо избягването на продължителен контакт с високо съдържание на алергени.

Първата задача на Вашия лекар е да установи специфичния алерген, провокиращ алергията Ви. Не се страхувайте. Определянето на алергена е лесна процедура, базирана на изследване на кръвната плазма и/или провеждането на кожен тест. Всичко това няма да отнеме много време и средства, нито ще бъде болезнено за Вас.

След като бъде веднъж определен алергена (алергените), обърнете се към Вашия лекар или фармацевт за някои полезни съвети, които ще Ви помогнат да ограничите излагането си на този или тези алергени. По този начин, Вие ще можете да контролирате симптомите си, като действате целенасочено, без да бъдете подозрителни към всичко.

Вие трябва да избягвате контакта с алергени толкова дълго, колкото траят симптомите Ви. Съществуват два типа алергичен ринит: интермитентен и персистиращ ринит.

При интермитентния ринит симптомите продължават по-малко от 4 седмици. В този случай, полените и спорите на различни гъбички са най-честите причинители на алергията. При персистиращия ринит симптомите продължават повече от 4 седмици и дори през цялата година. В този случай причини за това алергично състояние най-често са микрокърлежите на домашния прах или домашните любимци, а понякога и полените в региони, където поленовия сезон се характеризира с голяма продължителност.

Трябва ли да взимам лекарства?

Избягването на алергените не винаги може да бъде постигнато напълно въпреки, че има множество неща, които всеки от нас може да направи. Така например, нивото на полените е по-ниско в близост до морето, но не всички пациенти с алергия могат да живеят там. При надморска височина повече от 1800 метра в планините няма микрокърлежи на домашния прах, но това място за живеене не е много практично за страдащите от алергия към домашен прах. Дори избягването на контакта с кучета и котки може да се окаже неефективно, защото алергените от домашните любимци могат да бъдат пренасяни с дрехите на други хора, които преди това са имали контакт с животното. Алергени от домашни любимци (кучета и котки) са открити в училища и други обществени сгради, където никога не е имало животни и те вероятно са пренесени там с помощта на дрехите на хора, отглеждащи в домовете си подобни животни.

Тъй като не е възможно да избегнете напълно контакта си с алергените, както и да правите това винаги, по всяко време, Вие вероятно ще трябва да приемате лекарства. Освен това, алергията е прогресивно заболяване: контактът с даден алерген предизвиква възпаление на носа, което при следващ контакт води до по-изявени симптоми, след това до по-тежко възпаление и т.н. Лежащото в основата възпаление сега се приема като движеща сила на алергичния процес и в случай, че не бъде взето под внимание, то неминуемо оказва въздействие върху хода на заболяването. Алергичният ринит може да доведе до появата на значително по-тежки състояния, например като астма. Това налага необходимостта от глобална стратегия за лечение на алергичните ринити, която да бъде насочена както към това назално “минимално персистиращо възпаление”, така и към симптомите на ринита. В този аспект, първите експериментални данни показват, че продължителното (непрекъснато) лечение е по-добро от това при нужда.

Сега съществуват редица ефективни и безопасни средства за овладяване на симптомите и/или възпалението от страна на носа. Международните ръководства препоръчват лечението да започне с лекарствен продукт от групата на така наречените антихистамини, като наблюденията показват, че голяма част от пациентите оценяват най-новите антихистамини като ефективни и не водещи до сънливост. В зависимост от тежестта на случая се препоръчва постепенен подход за лечение на алергичния ринит с добавянето на локални кортикостероиди, имунотерапия, както и други лекарствени продукти.

Не е ли прекалено тежко лечението на едно толкова често срещано състояние?

Запомнете

Нощните симптоми могат да нарушат съня на Вашето дете, което от своя страна да бъде причина за трудното концентриране на следващия дeн. Това може да доведе до раздразнителност и поведенчески проблеми, както и да окаже влияние върху оценките на Вашето дете в училище, особено когато поленовият сезон съвпадне с края на учебната година.

Ако сте възрастен, който работи, непрекъснатото отделяне на секрет от носа може да се окаже доста изтощително. От друга страна, невъзможността да спите спокойно в резултат на запушването на носа често става причина да не може да се подготвите максимално добре за предстояща важна среща на другия ден. Вашата концентрация може да бъде нарушена, като това да доведе до допускането на грешки, които нормално не правите.

Редица съвременни проучвания и наблюдения върху отделните симптоми и качеството на живот като цяло показват, че алергичният ринит, особено този от персистиращ тип, води до подобно, а дори и по-тежко нарушение на качеството на живот на пациентите, отколкото леката до умерено-тежка астма.

И така, алергичният ринит може да направи живота на хората доста нещастен. Това налага провеждането на подходящо лечение.

Симптомите на алергичния ринит могат да изглеждат доста незначителни, но те никога не трябва да бъдат подценявани.

Научете повече за алергичния ринит

Уртикарията, обичайно позната като копривна треска, е алергично заболяване, при което симптомите се наблюдават по кожата под формата на бледи сърбящи подутини.

Кои са симптомите и причините за уртикарията?
Уртикарията може да е в резултат на алергична реакция към алергени, като хранителни вещества, лекарства и ухапвания от насекоми или от физикални причини като слънце, студ, топлина или натиск.
Обичайните симптоми на уртикария включват надигнати, бледи подутини, придружени от тежък сърбеж и понякога чувство на парене. Симптомите на уртикарията могат да се появят внезапно (остри) или могат да продължат за дълъг период от време (хронични). Когато уртикарията е хронична и не може да се определи причината се нарича хронична идиопатична уртикария.

Научете повече за уртикарията

Научете повече за причинителите на тези видове алергии и какво можете да направите, за да се предпазите или да облекчите състоянието си.

Неприятните алергии атакуват все повече хора, дори те досега никога през живота си да не са проявявали симптоми и да не носят наследствена обремененост.

Повишеният процент на страдащи от различни видове алергии се дължи на редица фактори – все по-голямото замърсяване на околната среда, промяната на климата, влагането на многократно повече химични елементи в храната, влошеното й качество, което съответно води до общо отслабване на организма и на имунната система и др.

Като говорим за  "алергия от домашен прах", най-често става дума за алергия към нещо ежедневно и до голяма степен неизбежно, което често дори не осъзнаваме, че е навсякъде около нас – домашния прах и т. нар. микрокърлежи или още известни като акари.

Алергените на микрокърлежите в домашния прах причиняват симптоми през цялата година; те са целогодишни алергени.

Въпреки това концентрацията на микрокърлежи и техните алергени е най-висока през пролетта и есента, когато метеорологичните условия (топлина и влага) са идеални за размножаването им.

Количеството домашен прах силно варира в зависимост от това къде се намира домът ви, от климата, надморската височина, периода от годината и т. н. То варира също така и според вида на дома (фермата е различна от градски апартамент) и дори в рамките на една и съща къща (напр. между банята и спалнята).

Има обаче едно нещо, което никога не се променя: домашният прах е комплексен резервоар от алергени, най-значимият от които е микрокърлежа. Други алергени, намиращи се домашния прах, включват животински алергени, плесени, хлебарки и хранителни алергени.

Нека разберем какво всъщност представлява тя и как да разпознаем симптомите.

Симптомите на тази алергия, както и на повечето видове респираторни алергии, са следните: често или неспирно кихане, запушен нос, хрема, набъбване на лигавицата, възпалено гърло, сърбеж в очите, носа, гърлото, кашлица, тежест в гърдите, чувство за задушаване, кожни обриви или сърбеж.

Страдащите от подобен вид алергия всъщност са алергични към „коктейла“ от микрочастици, който наричаме прах, в това число и микроскопичните акари, съдържащи се в него, наред с още много други „лоши“ елементи. Прахът, който често дори не забелязваме, всъщност съдържа комбинация от акари, мъртви кожни клетки, спори от плесен, всякакви мръсотии, внесени отвън и т. н. Всичко това попада в организма ни неизбежно – не всички проявяват алергия. Както може би знаете, акарите се хранят с мъртви клетки от човешка кожа и се намират на практика навсякъде в домовете ни – в завивките, възглавниците, матраците, мебелите, килимите, дори в самия въздух.

Ако изведнъж започнете да проявявате симптоми, близки до тези на алергията от домашен прах, най-сигурно е да се изследвате за такава. Това ще ви даде яснота дали наистина сте алергични или страдате от моментна настинка или грип. Симптомите често могат да се объркат.

Как да се отървем от праха и микрокърлежите акарите у дома

Домашният прах и съдържащите се в него микрокърлежи предизвикват алергични симптоми у мнозина. Даже и да не страдате от изявена алергия, за която да знаете, микрочастиците, формиращи досадния прах, пак могат да ви влияят отрицателно и да ви карат да проявявате алергични симптоми, задълбочаващи се с времето. Мнозина не са диагностицирани и даже не предполагат, че всъщност са развили алергия към микрокърлежите в домашния прах.

Започвате ли да кихате, когато например оправяте леглото? Изпитвате ли дразнене в гърлото, запушва ли се носът ви, докато чистите или когато се намирате в помещение, което не е проветрявано скоро? Ако забележите някое от тези усещания, не го пренебрегвайте.

Никога не можем да се спасим от неприятния прах напълно, но ако поддържаме дисциплина и правим някои неща редовно, можем значително да го намалим. Особено за хората, страдащи от изявени алергии, това е наложително.

 • Почиствайте редовно.
  Не веднъж седмично, а през няколко дни. Това е единственият начин да противодействаме на праха – друго спасение от него няма. Колкото по-рядко го чистим, толкова повече се натрупва и след това е по-трудно да се отървем от него. А и не чистим ли редовно – спираме да го забелязваме.
 • Перете прането си на висока температура.
  Особено всякакъв вид завивки, чаршафи, покривала, калъфки, постелки. Това се отнася и за кърпите, по които, освен че се трупа прах (да, макар че не го виждаме), се задържа и много влага. Дрехите и бельото също са уютен дом за микрокърлежите.
 • Проветрявайте помещенията по няколко пъти на ден.
 • Почиствайте редовно прахосмукачката и подменяйте всякаквите видове почистващи гъби и парцали у дома.
  Те са най-големите развъдници на бактерии, гъбички, вируси, тъй като са влажни. Еднократните торбички за прахосмукачки са за предпочитане пред перманентните, защото последните, макар и изпразнени и почистени, все още съдържат огромно количество прах и мръсотия.
 • Не прекалявайте с топлината.
  Микрокърлежите виреят най-добре при по-високи температури. Това ги кара да се размножават много бързо.
 • Следете за влажността.
  Това, че по стените ви няма петна от влага, не означава, че у дома не е влажно. Вземете си влагоабсорбатор и сами ще се убедите. Не забравяйте, че спорите на плесените се разпространяват във въздуха и буквално ги дишаме постоянно.

Създаването на изцяло “свободен от акари” дом означава да се открият и елиминират всички места, където акарите биха могли да се крият и живеят. Освен стриктните мерки, прилагани във вашата спалня, трябва да се обърне внимание и на останалата част от къщата, най-вече – на подовете и килимите, меките мебели, възглавниците по тях и завесите.

Научете повече за алергия от домашен прах