Причини

Причини

МНОЖЕСТВО ПРИЧИНИ

Съществуват много и различни видове алергични реакции в зависимост от това коя част на организма реагира. Но всички клинични признаци имат една и съща причина, а това е свръхчувствителността към даден алерген.

Ние говорим за респираторна алергия, когато симптомите възникват в носа и белите дробове, за кожна алергия, когато реагира кожата и за очна алергия, когато са засегнати очите.

Друг начин за класифициране на алергиите е според техния причинител. На практика броят на веществата, към които хората могат да бъдат алергични, е изключително голям. Съществуват алергии от ужилване или ухапване от насекоми, алергии към храни или лекарства, полени, домашни любимци, микроскопични кърлежи, намиращи се в домашния прах, козметика, плесени и др.

Форми

Основни симптоми

Основни причини

Респираторни алергии

сърбеж в очите,
течащ нос,
сърбеж в
носа,
кихане

Домашни любимци
полени, полени на житни растения
Акари (домашен прах)
Вдишване на химични субстанции (вещества)

Кожни алергии

алергии от ужилвания и хапвания на насекоми

остра и хронична уртикария

лекарства
екзема
контактен дерматит

Оси
Пчели
Комари
Паяци
Домашни животни
Полени
Полени на житни растения
Акари ( в домашен прах) и др.
Хранителни продукти
Козметика
Облекло

Очни алергии

сълзене на очите или зачервени, възпалени и подути клепачи

Домашни животни
Полени
Акари (в домашен прах)
Козметика


Основен алерген във Вашата къща е домашният прах. Навън това са различни носещи се във въздуха полени (тичинков прашец) от дървета, треви и плевели.

Полените(тичинковия прашец) представляват микроскопични клетки от цъфтящите растения. Всеки един от тези полени изобилства във въздуха през определен период от годината. Тежестта на симптомите от страна на носа и очите зависи от съдържанието на полените, което е най-високо при слънчево, сухо и ветровито време.

По време на най-горещата част от деня, полените се издигат на височина от 500 метра и може да пропътуват много километри на тази височина в зависимост от скоростта на вятъра. Вие трябва да ограничите престоя си навън, когато съдържанието на полени е високо.

Поленова алергия – някои основни съвети

  • Не включвайте климатика на Вашата кола.
  • Не простирайте навън дрехите си.
  • Когато е възможно, не излизайте навън по време на пиковия час от деня по отношение на съдържанието на полени във въздуха.
  • Прекарвайте почивните си дни край морето или в планината.

Микрокърлежите на домашния прах се намират в дюшеците, килимите и тапицерията на мебелите, както и в помещения, защитени от ниски температури и светлина, изпълнени със сух въздух. Присъствието на хора и животни е важно за развитието и размножаването на микроорганизмите, тъй като те се хранят от кожните люспи, отделяни от хората и домашните любимци. Тъй като сънят създава най-благоприятни условия за близък и продължителен контакт с микрокърлежите на домашния прах, основните препоръки трябва да са насочени към леглото на всеки индивид.

Алергия към микрокърлежите на домашния прах – някои основни съвети

  • Поддържайте спалнята си “свободна от прах”, сякаш е болнична стая.
  • Поддържайте спалнята си хладна и суха.
  • Не оправяйте леглото си веднага щом станете от него.