Въпросът е: Алергични ли сте

Въпросът е: Алергични ли сте

Това, че честотата на алергичните реакции в световен мащаб рязко нараства, днес вече е безспорен факт…

И докато броят на случаите с поставена диагноза продължава да се повишава, то броят на алергичните пациенти, които не подозират за своя проблем дори е по-голям…

Отговорете на въпросите по-долу и в случай, че някои от симптомите са Ви познати, поговорете с Вашия лекар за тях. С Ваша помощ, въз основа на симптомите, които имате, Вашият лекар ще Ви постави правилната диагноза.

 • Имате ли понякога пристъп на множество следващи едно след друго кихания?
 • Страдате ли понякога от необясним пристъп на кашлица?
 • Имате ли понякога затруднено дишане?
 • Имате ли понякога усещането, че нямате обоняние?
 • Случва ли Ви се понякога носът Ви да започне да тече без видима причина (без да сте се простудили или да сте болни от грип)?
 • Запушва ли Ви се понякога носът без видима причина (без да сте се простудили или да сте болни от грип)?
 • Имате ли понякога сърбеж в областта на носа и гърлото?
 • Често ли страдате от простуда на главата?
 • Сърбят ли Ви очите и имате ли усещането, че сякаш имате пясък в тях?
 • Сълзят ли Ви понякога очите?
 • Имали ли сте някога необясними кожни реакции, като внезапна поява на петна, сърбеж, оток или зачервяване?
 • Получавали ли сте някога оток на устните и езика и това състояние било ли е свързано със стомашни болки?
 • Имали ли сте някога необясними хрипове и свирене на гърдите?
 • Имате ли нарушение на съня в резултат на необяснима кашлица или хрипове?
 • В случай, че имате един или повече от тези симптоми, смятате ли, че те се появяват регулярно, по едно и също време на годината и/или при определени обстоятелства (условия)?

Ако отговорите положително на един или повече от тези въпроси, то е възможно да страдате от алергия.

Някои на пръв поглед безобидни проблеми могат да бъдат явни признаци на една алергична реакция. Първоначално леки, тези симптоми могат бързо да прогресират и да доведат до потенциално тежки усложнения.

Течащ нос, кихане, сълзене… Всички тези симптоми често Ви карат да мислите, че сте се простудили или сте хванали грип.

Стомашни болки, диария…Това са симптоми, които обикновено се свързват с хранително отравяне или гестро-ентерит (възпаление на стомашно-чревния тракт).

Зачервяване, сърбеж и сълзене на очите… Това състояние често Ви навежда на мисълта за инфекциозен конюнктивит.

В действителност Вашите подозрения могат да се окажат верни, но често тези симптоми са резултат от неподозирана алергия, която може да се влоши, в случай че не бъде лекувана.

Днес, наред с все по-пълната информация за механизма на развитие на алергиите, става ясно, че честотата на това състояние непрекъснато нараства. Налице е една наследствена предразположеност и възможност за появата на редица усложнения в резултат на други фактори (инфекция, външна среда и др.)

Един симптом може да прикрие друг

Допускането на грешка е толкова лесно. Така например течащия нос може да бъде един от симптомите на хранителна алергия!

Въпреки, че симптомите на респираторна алергия възникват при пряк контакт с алергизиращия агент (наричан още “алерген”), при някои алергии като контактните (например към латекс), симптомите настъпват няколко минути (контактна уртикария) или няколко дни (екзема) след контакта с алергена.

Един алерген може да прикрие друг

Алергията към пух от птици например,  може да бъде съпроводена и от алергия към яйца, което прави все по-трудно точното определяне на алергена и съответно вземането на мерки за избягване на контакта с него.

Ранно проследяване и поставяне на диагноза

Алергията е едно прогресивно заболяване, при което пренебрегването на симптомите неизбежно оказва влияние върху хода на заболяването.

Персистиращото възпаление на лигавицата например може да отключи нова свръхчувствителност: чувствителността към полени (тичинков прашец) от различни треви,  може да прерасне в свръхчувствителност към полени от различни дървета.

Това персистиращо възпаление може да доведе и до разпространението на алергичния процес в други органи. Впоследствие, един епизод на алергична реакция в областта на носа може да бъде усложнен до внезапно затруднено дишане или астма.

И накрая, при някои алергени погрешната диагноза и липсата на лечение може да доведат до рядкото, но живото-застрашаващо състояние, известно като анафилактичен шок. Всеки един контакт с алергена (лекарства като аспирин, антибиотици и др.; храни като различни ядки, ягоди и др. ) повишава чувствителността на пациента. Организмът реагира все по-бурно, като може да се стигне до дихателна недостатъчност и риск от смърт.

Изключително важно е разкриването на  произхода и характера на симптомите, възникващи внезапно и характеризиращи се с периодичност в една или друга степен.

Не е необходимо да страдате от Вашата алергия, но оставена без лечение, тя може да се влоши. Съществуват редица съвременни методи за проследяване, профилактика и лечение.

Потърсете помощ и съвет от Вашия лекар.