Алергичният ринит - сенна хрема

Алергичният ринит, повече известен като сенна хрема, е най-разпространеното алергично заболяване и се характеризира със симптоми като повтарящо се кихане и запушен, течащ или сърбящ нос. Честата поява на тези симптоми ги определя като персистиращи, ако продължават по-дълго от 4 дни седмично и повече от 4 седмици. Много хора с алергии имат симптоми целогодишно.

Кои са причините и симптомите на алергичния ринит?
Симптомите на алергичен ринит вероятно се причиняват от повече от един алерген.

Погрешно е схващането, че само полените предизвикват тези симптоми. Алергените могат да дойдат както от външната, така и от вътрешната среда.

Алергените включват:

 • Полени
 • Плесенни спори
 • Микрокърлежи в домашния прах
 • Животински отпадни продукти
 • Части от инсекти
 • Гъби

Много хора с алергичен ринит имат три или повече тежки симптома, които включват:

 • Повтарящо се кихане
 • Запушен, течащ или сърбящ нос
 • Нарушено усещане за мирис или вкус
 • Затруднено дишане
 • Нарушен сън/умора през деня

Терминът ринит в буквален превод означава възпаление на носа.

Това състояние се характеризира с кихане, отделяне на секрет от носа (течащ нос) и/или запушване на носа. Освен това, често е налице конюнктивит (сърбеж, зачервяване и сълзене на очите), а понякога и дразнене в областта на гърлото.

За 25 години броят на пациентите с алергичен ринит е нараснал трикратно.

Когато страдат от повтарящи се епизоди на ринит много от хората смятат, че просто са настинали и приемат тези епизоди като част от живота си. Въпреки това тревожни симптоми като тези, споменати по-горе, никога не трябва да бъдат пренебрегвани, дори да причиняват само леки дневни неудобства.

В действителност, честотата на алергиите нараства все повече и повече, а алергичният ринит е най-честото алергично заболяване.

В почти всяка индустриално развита нация през последните 30 години броят на индивидите, страдащи от алергичен ринит, нараства драматично и устойчиво.

Алергичният ринит остава едно от недиагностицираните и нелекувани заболявания.

И Вие ли сте от пациентите, които не знаят за своята алергия? Правилно ли смятате, че не се нуждаете от никакво лечение?

Течащ нос, кихане, сълзене… Всички тези симптоми често Ви карат да мислите, че сте се простудили или сте заболели от грип.

Зачервяване, сърбеж и сълзене на очите … Това често Ви навежда на мисълта за инфекциозен конюнктивит. В действителност, Вашите подозрения може да се окажат верни, но често тези симптоми са резултат от неподозирана алергия, която може да се влоши, в случай че не бъде лекувана.

Кога мога да подозирам, че имам алергичен ринит?

 • Известно ли Ви е някой от семейството Ви да страда от алергия? В случая става въпрос за Вашите баща, майка, братя и сестри. Ако те се оплакват от атопичен дерматит, уртикария, непоносимост към определени храни, сенна треска, алергия към животни или домашен прах, то Вие вероятно сте унаследили тяхната предразположеност към алергия. Установено е, че рискът да се появи алергия при дете, произхождащо от семейство, където това заболяване не се среща, е 5-15%. Този риск нараства до около 50% в случай,  че един от родителите е алергичен и почти 90% в случай, че и двамата родители страдат от това заболяване.
 • Известно ли Ви е да сте имали продължителни храносмилателни и кожни проблеми през първите години от Вашия живот? Казвали ли са Ви, че сте били алергичен към краве мляко или яйца?
 • Случва ли Ви се да не можете да спрете да кихате или да духате носа си всеки път, когато посетите някой приятел, който има котка? Страдате ли от простуда по-често през лятото, отколкото през зимата? Страдате ли от течащ нос и сълзене от очите всяка година по време на последните изпити в училище? Случва ли Ви се често сънят Ви да е нарушаван от запушване на носа?

В случай, че разпознаете себе си в изброените по-горе ситуации, то Вие вероятно имате алергичен ринит, за който изобщо не подозирате.

Консултирайте се с Вашия лекар. Единствено той може да Ви постави точна диагноза.

Може ли лекарят да ми помогне?

Лекарят знае, че носа действа като личен въздушен климатик. Той филтрира, затопля и овлажнява около 10 000 литра въздух дневно. Той представлява специализирана структура, която постоянно пречиства въздуха от всички частици с диаметър по-голям от 10. По този начин тичинковият прашец, домашният прах и спорите на плесените или космите от животните полепват (се задържат) по лигавицата на носа. Всяка една от тези частици може да действа като алерген (така наречения провокиращ алергията агент) при алергични пациенти.

Симптомите на ринита се пораждат при пряк контакт на назалната лигавица с определен (специфичен) алерген. Високото съдържание на алергени във въздуха, както и продължителният контакт с тях провокира тежки симптоми. Всеки следващ контакт води до повишаване чувствителността на лигавицата на носа. Ето защо е необходимо избягването на продължителен контакт с високо съдържание на алергени.

Първата задача на Вашия лекар е да установи специфичния алерген, провокиращ алергията Ви. Не се страхувайте. Определянето на алергена е лесна процедура, базирана на изследване на кръвната плазма и/или провеждането на кожен тест. Всичко това няма да отнеме много време и средства, нито ще бъде болезнено за Вас.

След като бъде веднъж определен алергена (алергените), обърнете се към Вашия лекар или фармацевт за някои полезни съвети, които ще Ви помогнат да ограничите излагането си на този или тези алергени. По този начин, Вие ще можете да контролирате симптомите си, като действате целенасочено, без да бъдете подозрителни към всичко.

Вие трябва да избягвате контакта с алергени толкова дълго, колкото траят симптомите Ви. Съществуват два типа алергичен ринит: интермитентен и персистиращ ринит.

При интермитентния ринит симптомите продължават по-малко от 4 седмици. В този случай, полените и спорите на различни гъбички са най-честите причинители на алергията. При персистиращия ринит симптомите продължават повече от 4 седмици и дори през цялата година. В този случай причини за това алергично състояние най-често са микрокърлежите на домашния прах или домашните любимци, а понякога и полените в региони, където поленовия сезон се характеризира с голяма продължителност.

Трябва ли да взимам лекарства?

Избягването на алергените не винаги може да бъде постигнато напълно въпреки, че има множество неща, които всеки от нас може да направи. Така например, нивото на полените е по-ниско в близост до морето, но не всички пациенти с алергия могат да живеят там. При надморска височина повече от 1800 метра в планините няма микрокърлежи на домашния прах, но това място за живеене не е много практично за страдащите от алергия към домашен прах. Дори избягването на контакта с кучета и котки може да се окаже неефективно, защото алергените от домашните любимци могат да бъдат пренасяни с дрехите на други хора, които преди това са имали контакт с животното. Алергени от домашни любимци (кучета и котки) са открити в училища и други обществени сгради, където никога не е имало животни и те вероятно са пренесени там с помощта на дрехите на хора, отглеждащи в домовете си подобни животни.

Тъй като не е възможно да избегнете напълно контакта си с алергените, както и да правите това винаги, по всяко време, Вие вероятно ще трябва да приемате лекарства. Освен това, алергията е прогресивно заболяване: контактът с даден алерген предизвиква възпаление на носа, което при следващ контакт води до по-изявени симптоми, след това до по-тежко възпаление и т.н. Лежащото в основата възпаление сега се приема като движеща сила на алергичния процес и в случай, че не бъде взето под внимание, то неминуемо оказва въздействие върху хода на заболяването. Алергичният ринит може да доведе до появата на значително по-тежки състояния, например като астма. Това налага необходимостта от глобална стратегия за лечение на алергичните ринити, която да бъде насочена както към това назално “минимално персистиращо възпаление”, така и към симптомите на ринита. В този аспект, първите експериментални данни показват, че продължителното (непрекъснато) лечение е по-добро от това при нужда.

Сега съществуват редица ефективни и безопасни средства за овладяване на симптомите и/или възпалението от страна на носа. Международните ръководства препоръчват лечението да започне с лекарствен продукт от групата на така наречените антихистамини, като наблюденията показват, че голяма част от пациентите оценяват най-новите антихистамини като ефективни и не водещи до сънливост. В зависимост от тежестта на случая се препоръчва постепенен подход за лечение на алергичния ринит с добавянето на локални кортикостероиди, имунотерапия, както и други лекарствени продукти.

Не е ли прекалено тежко лечението на едно толкова често срещано състояние?

Запомнете

Нощните симптоми могат да нарушат съня на Вашето дете, което от своя страна да бъде причина за трудното концентриране на следващия дeн. Това може да доведе до раздразнителност и поведенчески проблеми, както и да окаже влияние върху оценките на Вашето дете в училище, особено когато поленовият сезон съвпадне с края на учебната година.

Ако сте възрастен, който работи, непрекъснатото отделяне на секрет от носа може да се окаже доста изтощително. От друга страна, невъзможността да спите спокойно в резултат на запушването на носа често става причина да не може да се подготвите максимално добре за предстояща важна среща на другия ден. Вашата концентрация може да бъде нарушена, като това да доведе до допускането на грешки, които нормално не правите.

Редица съвременни проучвания и наблюдения върху отделните симптоми и качеството на живот като цяло показват, че алергичният ринит, особено този от персистиращ тип, води до подобно, а дори и по-тежко нарушение на качеството на живот на пациентите, отколкото леката до умерено-тежка астма.

И така, алергичният ринит може да направи живота на хората доста нещастен. Това налага провеждането на подходящо лечение.

Симптомите на алергичния ринит могат да изглеждат доста незначителни, но те никога не трябва да бъдат подценявани.

Научете повече за алергичния ринит