Рискове

Рискове

Алергията е неприятна и може сериозно да въздейства върху качеството на живот, както и да причини отсъствие от работа или училище на страдащите.

В някои случаи алергията може да бъде много тежка и дори животозастрашаваща.

Съществуват три типа тежки форми на алергия:

Отокът на ларинкса представлява вид дълбока, подкожна уртикария, която възниква внезапно в ларинкса, точно над трахеята. Тази особена форма на алергия предизвиква остра реакция, водеща до оток на ларинкса до такава степен, че въздухът не може да достига до белите дробове. Пациентите имат недостиг на въздух и може дори да се задушат.

Отокът на ларинкса е спешно медицинско състояние, изискващо незабавно лечение.

Множество различни алергени могат да предизвикат оток на ларинкса, включително хранителни продукти, лекарства, отрови и др., но за щастие тези случаи са редки.

При наличието на алергична астма, реакцията на свръхчувствителност протича в бронхите, където се наблюдава спазъм, оток и повишена секреция от страна на лигавицата. Тези три феномена стесняват бронхите и дишането става трудно. По време на астматичен пристъп, дишането е затруднено, чуват се хрипове, има постоянна кашлица, пациентите са тревожни, като сънят им е нарушен.

Алергичната астма може да се породи от различни алергени, като полени, пух (косми), домашен прах, ужилване или ухапване, както и от някои храни.

Това е най-тежката алергична реакция. Тя възниква за минути и може да е животозастрашаваща. Анафилактичен шок настъпва, когато организмът внезапно отдели определени субстанции, особено хистамин, по време на алергична реакция.

Настъпва внезапно понижение на кръвното налягане, оток на ларинкса и загуба на съзнание. Необходимо е спешно лечение.

Анафилактичният шок не се предизвиква от определен тип алерген, но може да бъде причинен от ухапване от насекоми, от лекарства или храни.