Диагностициране на алергията

Диагностициране на алергията

 

Снемане на анамнеза (разпит на пациента)
Голям брой продукти могат да доведат до появата на алергии. Освен това, през цялото време ние вдишваме, поглъщаме или докосваме множество различни вещества, към които може да се окаже, че сме алергични.

Снемането на анамнеза (разпитването на пациента) е много важен етап от поставянето на диагнозата, тъй като позволява на лекаря да направи първоначална селекция от множеството алергени, които е най-вероятно да доведат до появата на Вашите проблеми. Тъй като разпитването често е доста продължително и не може да се очаква да си спомните всичко веднага, Вашият лекар може да Ви даде специален въпросник, който да попълните сами в къщи, в свободното си време. Ето защо медицинският тефтер може да Ви бъде от голяма полза.

Медицинският разпит и въпросници включват:
Фамилна анамнеза (информация за Вашите предшественици)
Симптоми и техните обстоятелства (къде и кога)
Вашите навици вкъщи
Вашата професионална дейност и свободно време
Заобикалящата Ви среда (къща, градина, част от града)
Вашите хранителни навици
Вашето общо здравословно състояние (какви заболявания сте прекарали, какво лечение Ви е провеждано, какви лекарства приемате в настоящия момент и др.)

Кожни тестове
Кожните тестове включват въвеждането на малко количество много пречистен антиген с определена концентрация във Вашата кожа (обикновено в областта на ръката – между лакътя и китката или в областта на гърба) и наблюдаването на реакцията след това.

Съществуват три метода:
Скарификационен тест: Лекарят прави много фин разрез или повърхностно одраскване на кожата, след което там поставя малка капка от алергена.
Интрадермален тест: Алергенът се инжектира подкожно с помощта на спринцовка с много тънка игла.
Тест чрез убождане: При този често използван тест капка от алергена се поставя върху кожата, след което тя се пробожда по определен начин с цел попадане на алергена вътре.
При тези тестове се използват само много разредени продукти от алергени с цел провокирането на една лека реакция.
При всеки един от тези три теста, след около 20 минути лекарят може да отчете и интерпретира реакцията (резултата). В случай, че реакцията е положителна, Вие ще забележите един белег (лека подутина), еритема (зачервяване), като е възможна и появата на сърбеж.
Тестовете, с помощта на поставянето на определени лепенки, се използват в случай на подозиране на екзема (виж контактна екзема).
Обратно на общоприетото, за провеждането на кожните тестове няма възрастови ограничения.

Кръвни тестове
Най-често използваният тест е този с изследването на специфичен IgE (имуноглобулин Е) в кръвта. Той включва откриването на тези специфични антитела, насочени пряко срещу специфичен алерген и определяне на тяхното количество (имунологичен механизъм, виж Какво представлява алергията? ).
Кръвта за този тест се взема от пациента по обикновения, класически начин, с помощта на игла, като в случая не е необходимо да гладувате.
Тестът се провежда чрез смесване на серума (част от кръвта) с малки частици, “конфети”, покрити с пречистен алерген. В случай, че това е точният алерген, IgE от серума ще залепне върху конфетата, образувайки така наречения антиген-антитяло комплекс. След това с помощта на определена техника, използваща високо пречистен анализ, се определя реакцията и нейната тежест. При тези тестове се използват около 200 различни кита с алергени.
Едно от предимствата на този метод е, че при него пациентът не влиза в пряк контакт с алергена. Но в този случай той трябва да чака за резултатите от няколко дни до няколко седмици.

Провокационни тестове
Принципът на провокационния тест е да възпроизведе симптомите на алергичната реакция чрез поставянето на пациента в контакт с подозирания алерген. При появата на реакция може да се направи извода, че този алерген в действителност причинява алергия на пациента.

Бронхиалният провокационен тест се използва за провокирането на пристъп на бронхиална астма. Пациентът бива помолен да вдиша различни видове алергени, да извърши някакво физическо усилие (за провокирането на “астма при усилие”) или др. Същият принцип важи при възпроизвеждането на ринит (назален провокационен тест) или хранителна алергия (перорален провокационен тест).

Провокационните тестове се провеждат само когато анамнезата, кожните тестове и резултатите от биологичните изследвания (тест за определяне на специфичен IgE и др.) дават противоречиви резултати.

Провокационните тестове трябва да се провеждат в специализирани центрове, те са трудни за интерпретиране, като при тях често е налице определен риск (например, появата на астматичен пристъп).

Провокационните тестове може да бъдат използвани и за определяне на тежестта на симптомите, както и ефекта от лечението върху пристъпите.

Изследванията върху причините за алергиите често наподобяват детективска работа. Не винаги алергенът е този, който подозирате. Често положението внезапно се усложнява - тъкмо смятате, че сте установили виновника и разбирате, че има и съучастник, който също трябва да откриете. Въпреки, че разплитането на загадката отнема време, не се отказвайте. Вие може да не получите веднага желания отговор, бъдете търпеливи.