Често задавани въпроси

Най-добрият начин за предпазване от алергична реакция е избягване контакта с алергена или ограничаването му, доколкото това е възможно.

Това понякога е трудно и свързано с доста ограничения, като симптомите не винаги могат да се овладеят.

Индивидите, които са алергични към полени, трябва да избягват разходките сред природата, спорта на открито, както и престоя на открито в най-горещите часове на деня. Медиите публикуват информация относно началото и продължителността на поленовия сезон, количеството на полените във въздуха и така най-лошите дни могат да бъдат избегнати.

Индивидите с хранителни алергии трябва да избягват консумирането на храни, които могат да предизвикат алергична реакция. Но не винаги можем да знаем какво точно се съдържа в храната ни. Много от хората са алергични към соевите продукти, които се намират в повечето от произвежданите видове хляб и бисквити. Фъстъченото масло е друга често срещана съставка в готовите храни.

Ако сте алергични към някои лекарства, Вашият лекар ще Ви помогне да избегнете тяхната употреба.

При много алергии предпазването означава контрол над външната среда чрез стриктно прилагане на хигиенни мерки, особено в спалните помещения.

Спалните помещения и дюшеците трябва да се проветряват и тупат често.

Много е важно да се почистват с топла вода и синтетични миещи средства подовете, килимите, завесите и всички повърхности на дюшеците, като последните трябва редовно да се изнасят на слънце.

Чаршафите, одеалата и меките (пухкави) играчки трябва да се перат при 60°С.

Одеалата и пухените възглавници трябва да са от синтетични материи.

Най-добре е в стаята да няма никакви растения, тъкани, кожи или килими от естествени материали, както и плътни материи върху стените или завеси.

Най-добрият начин да се предпазите от този тип алерген е да намерите друг дом за животните. Много често това е доста трудно от емоционална гледна точка.

Ако раздялата е толкова трудна, опитайте се да ограничите нивото на алергена чрез отглеждане на домашния любимец извън стаите за живеене, както и ежедневно почистване на козината му с влажна кърпа.

Плесените в къщите винаги са свързани с повишена влажност, но това не винаги е лесно за овладяване. Уредите за изсушаване, които можете да си купите, не винаги са ефективни и може да се наложи да се обърнете към специалисти за премахване на влагата в дома Ви чрез изсушаване на основите и стените, поставянето на изолационни материали и др.

Да, алергичният ринит може да окаже пряко въздействие върху Вашата ежедневна активност, както и да доведе до значително нарушение на качеството Ви на живот. При пациентите с алергичен ринит често са налице симптоми като запушване на носа, отделяне на секрет от носа, кихане, сънливост и умора през деня, свързани с намаляване на тяхната способност за концентрация и запаметяване и нарушение на качеството на живот.
Съвременните проучвания предполагат, че дневната сънливост при алергичния ринит може да се дължи на хроничното възпаление на лигавицата на носа, водещо до запушването на носа, което от своя страна причинява нарушение на съня през нощта и сънливост през деня. В случай, че не се лекува, алергичният ринит може да доведе до значителни здравни и икономически последствия.

От друга страна, алергичният ринит може да бъде свързан със значително нарушение на самочувствието и умствената дейност. Алергичният ринит може временно да изисква значително повече усилия при осъществяването на ежедневните дейности, което от своя страна да доведе до бързо изморяване и нарушено самочувствие. Тези факти често са аргумент за провеждането на едно добро лечение на всеки алергичен ринит.

Алергичният ринит може да бъде усложнен с инфекции на горните дихателни пътища като възпаление на средното ухо, синузит, повтарящи се възпаления на гърлото, кашлица и с други симптоми като главоболие, нарушение на съня, умора, раздразнителност и лошо представяне в училище. Рядко при децата може да са налице проблеми в развитието на лицето и зъбите.

Лечението на алергията може да елиминира или облекчи повечето от тези проблеми.

Най-големия проблем, свързан с алергичния ринит, е неговата пряка връзка с алергичния конюнктивит и астмата. Астмата не може да бъде лекувана правилно без овладяването на ринита.
Това означава, че всеки случай на тежък алергичен ринит трябва да бъде консултиран със специалист по белодробни болести и всеки пациент с нестабилна астма да бъде прегледан от УНГ-специалист.

Лечението на алергичния ринит на първо място се базира на избягване контакта с алергените. Съществуват множество хигиенни правила за пациентите с персистиращ алергичен ринит, като контрол над заобикалящата среда, включващ избягването на различни килими, завеси и др. Въпреки това, при пациентите с интермитентен алергичен ринит (например поленова алергия) ефективното избягване на контакта с алергена е практически трудно осъществимо.

За нещастие, само избягването на контакта с алергена не е достатъчно при пациентите с алергичен ринит. При тези пациенти е необходимо прилагането на лекарствени продукти. Съществуват различни типове анти-алергично лечение и Вашият лекар ще определи кое е най-ефективното лечение за Вашия тип алергичен ринит.

И накрая, при пациентите с незадоволителен отговор спрямо класическото анти-алергично лечение може да се прибегне до имунотерапия. С помощта на редовно инжектиране на ниски дози от даден алерген, отговора на имунната система спрямо него може да бъде понижен.

В идеалния случай отговорът е "Да" при условие, че е налице персистиращ ринит.

Хроничното възпалениее основният патогенетичен процес на алергичната реакция. Редовното медикаментозно лечение, особено по време на излагане на действието на даден алерген, може да доведе до стабилизиране на това възпаление, значително намаляване честотата на симптомите и алергичните епизоди.

Ако Вашата алергия се запази, това не означава, че цял живот ще страдате от алергичен ринит. След няколко години с активни периоди симптомите постепенно ще намаляват, дори при запазването на хипер-реактивността от страна на носа. Обикновено с времето Вие ще се нуждаете от все по-малко лекарства за овладяване на симптомите.