Прогноза за април 2020

Прогноза за април 2020

Информация за въздушното разпространение на цветен прашец през март и прогноза за април 2020 г.

След ранния и силен старт в цъфтежа на лески и елши през февруари, през март цъфтежа продължи, но беше подвластен на капризите на времето. Валежите ограничаваха разпространението на полен във въздуха, особено падналия на 23 март сняг.

И докато през февруари около 63% от носещия се във въздуха прашец беше от сем. Брезови (лески и елши), то през март 68% от полена във въздуха на София беше от ясен и само 17% от сем. Брезови. Причината е, че ясените са вид, който е много широко използван за озеленяване на улици, квартали и в парковете на града, а елшите и леските прецъфтяха. След 15 март във въздушните проби се улавяха нарастващо количество поленови зърна от габър, а след 20 март и от бреза. Това показва начало на цъфтежния период при тях.

Прогноза за месец април 2020 г.

През април във въздуха на София и сходни региони ще преобладава прашеца от сем. Брезови – бреза и габър. Ясените ще прецъфтят до средата на месеца. До 15 април във въздуха ще се носи само дървесен полен. След средата на месеца обикновено започват да цъфтят първите житни треви и ранни пролетни разнотревни видове.

Ето кои видове се очаква да цъфтят през април:

 1. Неалергизиращи:
  • Форзиция – декоративен жълт храст в парковете
  • Овощни дръвчета – опрашват се от насекоми и техния прашец не се разпространява по въздуха
  • Ранни пролетни цветя – лале, нарцис, зюмбюл, иглика
 2. По-слабо алергизиращи:
  • Топола
  • Клен
  • Сем. Кипарисови
  • Глухарче
 3. Силно алергизиращи:
  • Бреза
  • Габър
  • Сем. Житни – Alopecurus sp., Poa sp.

Обикновено април е най-тежкият месец за пациентите с алергия към полена на сем. Брезови защото цъфтят бреза, габър и някои по-късни видове елша. В паркове и градинки масово се засаждат брезички, които по време на цъфтеж отделят огромно количество прашец със силни алергизиращи свойства. Подобен е и поленът на габъра. И докато брезата е често срещана в населените места, то дърветата от вида габър са често срещани и широко разпространени в долната част на планинския пояс. Ето защо когато през април цъфтят и бреза и габър въздушната поленова концентрация става изключително висока и пациентите с брезова алергия бързо се влошават. Единственото спасение е да има чести и обилни дъждове, които да отмиват прашеца от въздуха. Според метеорологичната прогноза се очакват два периода с по 5 до 7 сухи и топли дни през април. Това са дните между 7-ми и 12-13 април и периода 17 – 22 април. В тези дни и особено в последните ден-два преди да завали въздушната поленова концентрация ще е много висока. В тези дни сенсибилизираните пациенти е добре да избягват излизане навън, както и отваряне на прозорци. За тях е по-добре да изчакат да завали и след това да излизат от домовете си.

Бреза по време на цъфтеж