10 неща, които ще влошат алергията ви - част 1

Запознайте се с няколко изненадващи причини, поради които симтомите на вашата алергия стават по-интензивни:

1.Още едно питие на вечеря

Учените твърдят, че алкохолът може да увеличи риска от появата на сезонна алергия с 3% на всяка допълнителна алкохолна напитка за седмица. Защо? Бира, вино и въобще спиртните напитки съдържат хистамин, химикал, който отключва алергиите. В бирата и виното има сулфити, които са химични съединения, предразполагащи към запушен нос например. Изследователи наскоро откриха, че при ферментация гроздето съдържа гликопротеини, които могат да стимулират алергична реакция на имунната система към неща като акари и амброзия (вид растение).

2. Гардеробът

Още една причина да подминете полиестера: според експерти синтетичните платове имат статично електричество, което привлича полени повече в сравнение с естествените текстилни нишки. Освен това натуралните влакна на вълната и памука „дишат“ по-добре. Това качество ги кара да останат по-сухи и по тази причина по-малко привлекателни за обичащите влагата спори на плесена.

Заменете старите дрипи от полиестер, найлон и изкуствена коприна с дрехи от памук, кашмир и вълна. Още един плюс на естествените материи: можете да перете памучните дрехи с топла и гореща вода в пералнята без проблем, а и така ще поразите акарите по тях. Ако все пак имате доста дрехи, на чиито етикет пише „само химическо чистене“, не се притеснявайте, този процес също ефективно убива алергените.

3. Ходене вкъщи с обувки

Дори и да правите всичко, за да премахнете максимално причинителите на алергии от дома си, пак ще внесете прах, плесени и пърхот като влезете с обувките през входната врата. Те ще се пренесат във въздуха и от там вие ще ги вдишате.

Прост съвет: Свалете си обувките в минутата, в която влезете в дома си. Веднъж седмично бършете подметките с влажна домакинска хартия. Друга умна стратегия: сложете изтривалка пред вратата. Според учените изпълнението на всички тези съвети може да намали количеството на частици, които ви карат да кихате, до повече от 50%.