08 Юли 2010 Световен ден за борба с алергиите

Чества се от 2005 г. по инициатива на Световната организация за борба с алергиите (WAO) с решение на Световния конгрес за борба с алергиите в Мюнхен, Германия ( 26 юни - 1 юли 2005 ), с цел популяризиране на информацията за алергичните заболявания и превенцията им.

Aлергията представлява една анормална, прекомерна реакция на нашата имунна система, която има за цел да предпази организма от вещества, които по принцип не са вредни и не би следвало да реагираме срещу тях. Тези вещества се наричат най-общо алергени. Важно е да се разбере, че алергените не са агресивни частици (както бактериите и вирусите) и че при повечето от хората те не предизвикват никакви симптоми.
Въпреки това, някои от нас, поради определено нарушение във функцията на имунната ни система (което е генетично определено), възприемат погрешно алергените като агресивни и развиват една защитна имунна реакция спрямо тях. Тази анормална имунна реакция към алергените е отговорна и за появата на множеството симптоми по време на алергичния пристъп: кихане, сърбеж, кашлица, затруднено дишане, зачервяване и др.
Повече информация за алергичните заболявания ще намерите на страниците на www.alergii.com, която имат за цел да Ви предоставят ясна и точна информация за алергията като заболяване, за механизмите на нейното активиране, начините за ограничаване на симптомите, нейното лечение и не на последно място да се обърне внимание на значението на нейното навременно диагностициране за защита на Вашето здраве.