Сезонът на сенната хрема

Сенната хрема или така наречените поленови алергии се появяват през пролетта, но могат да продължат и през лятото. Сенната хрема може да се прояви с ринит (водниста секреция, сърбеж и запушване на носа,) или конюнктивит (сълзене и парене на очите), както и с двете. Причинява се от полени – тичинковият прах на цъфтящите растения, който се разнася от вятъра. Тези микроскопични частички дразнят лигавицата на носа и очите, а резултатът е: хрема, сърбеж и запушен нос.

Ето 7 съвета за профилактика:

1. Ограничете контакта с причинителя - това е най-трудно при сенната хрема, защото означава да се лишим от дълъг престой на открито, точно когато пролетното слънце и хубавото лятно време ни мамят навън.
2. Не отваряйте прозореца във времето на активен цъфтеж. Филтрирайте въздуха, който влиза в стаята с помощта на климатици.
3. Проветрявайте помещението, след като е валял дъжд и вечерно време, когато няма вятър. Най-голяма концентрация на полени във въздуха се наблюдава рано сутрин и по обед в горещите дни. Избягвайте това време за разходки. Когато се приберете вкъщи, сменете дрехите си.
3. Няма смисъл да изкоренявате цъфтящите растения в градината, ако живеете в къща, защото е доказано, че полените се пренасят от вятъра на стотици километри разстояние.
4. Когато шофирате/возите се в кола, затваряйте прозореца.
5. Взимайте душ два пъти дневно.
6. Прибирайте книги и декорации, доколкото е възможно в шкафовете. Старателно чистете дома си, като бършете прах с влажен парцал.
7. Използвайте овлажнители и пречистватели на въздуха.