Кои алергии обичат слънцето и кои - не

Когато говорим за лечение със слънчева светлина и алергии, трябва да имаме предвид, че прякото излагане на слънце е съвсем различно от фототерапията или терапията със светлина, които се извършват в специализираните дерматологични кабинети/клиники. Друг лечебен метод при алергиите е климатотерапията. При него не се използва прякото излагане на слънце, а комбинацията от слънчева светлина, вода и климат. У нас в Поморие се използва калолечение при пациенти с екзема. Там и климатът е много подходящ. Плажът или изобщо дългият престой на открито - в града или сред природата - може да повлияе добре на някои алергии, а за други да е противопоказен. Вижте няколко примера.

Екзема
Има много видове екземи и всеки вид се отнася различно към слънчевите лъчи. Например, лечението с ултравиолетова светлина може да помогне при леки или умерени случаи на екзема при деца над 12 години и възрастни.

Поленовата алергия
При наличието й се препоръчва избягването на престоя на открито заради прекия достъп с алергена. Поради тази причина слънцето не оказва влияние. Не може да се отрече обаче, че дъждовното време е добро за тези пациенти, тъй като дъждът отмива полените. От тази гледна точка слънчевото време е свързано с по-изразени оплаквания. Отиването на морския бряг е благоприятно за полинозно болните поради по-малкото растителност и непрекъснатия бриз.

Алергия към домашен прах, химикали и битова химия
Страдащият от алергия към домашен прах се чувства добре, когато е на открито сред природата - в парка или в гората. В природната среда липсват или са в по-малка степен алергени като косми от животни, домашен прах и плесени.

Уртикария - копривна треска
Понякога, изключително рядко, уртикарията се появява след излагане на слънце –т. нар. слънчева уртикария. При нея е добре да се внимава с престоя на открито в слънчеви дни. При останалите видове уртикария излагането на слънце не повлиява хода на болестта.

Слънцето облекчава астмата
Престоят на слънце стимулира синтезирането на витамин Д, който има отношение към подобряване на състоянието на болните от астма.

При всички случаи при наличието на алергичен проблем се консултирайте с лекар, който ще ви предпише адекватно лечение. В зависимост от вашия начин и стил на живот, не забравяйте да поискате да ви разясни конкретно за вашата алергия дали слънцето помага или не се препоръчва.