Кожните алергии - видове, причини, лечение

Кожните алергии представляват чувствителност към неща, които влизат в допир с кожата. Срещат се при деца и възрастни, но по-често при децата, заради по-чувствителния им организъм.

Причините
Причините за кожните алергии могат да бъдат много различни: бижута – най-вече метални, съдържащи никел, но понякога дори златни и сребърни обеци могат да дразнят ухото; почистващи препарати, козметика, насекоми. Обривите могат да бъдат причинени от лекарства, храни, акари и др. или да се появяват като следствие на друго, хронично заболяване.

Видове

Екзема – малки или зачервени, сърбящи пъпки

Атопичен дерматитит – ясно ограничени червени петна по лицето или по тялото. Появяват се по-често при деца до 3-годишна възраст

Алергичен васкулит – възпаление на кръвоносните съдове, протича с различни симптоми – появяват се пъпки, мехури или възелчета. Понякога има съпътстващи симптоми – температура и болка в съдовете. В тежка форма води до поражения на вътрешните органи.

Уртикария или копривна треска – внезапно се появява обрив със зачервяване и силен сърбеж. Името идва от приликата му с опарване с коприва.

Лечение
Консултирайте се с лекар – дерматолог и/или алерголог, който ще диагностицира вашето състояние и ще ви предложи най-доброто лечение. Като първа стъпка трябва да се изясни причината за алергията.

Втора стъпка – да се отстрани причинителя на алергията. Това може да е металната верижка на ръчния часовник, медальонът, който се допира до кожата на врата ви или да се наложи да преминете към неутрална, медицинска козметика за лице и тяло.

Ако става дума за хранителна алергия – ще трябва да минете на диета, назначена ви от лекар. Пиенето на чай/третирането на обривите с билкови компреси може да облекчат състоянието и да бъдат част от лечението, но предварително се посъветвайте за това с лекар.

Не предприемайте самолечение, тъй като всяка форма на алергия е различна и се лекува различно. Безсистемното лечение е не само неефективно, но и вреди на пациента.