Какво отключва алергиите през лятото?

Драстичната промяна в температурата от студена зима до горещо лято е идеална за алергиите. Летата обикновено са влажни, поради което гъбичките от земята, които растат върху мъртва трева и листа, се увеличават и причиняват алергии при някои хора.

Класическите симптоми на алергичното раздразнение се изразяват в сълзящи и сърбящи очи, често кихане. През лятото се появяват и запушения нос, секрети в носа и гърлото. Лятната хрема може да е реакция към въздушни частици, жилещи насекоми като пчели, оси, и хапещи насекоми като комари, които са по-активни през летните месеци и предизвикват алергични реакции при хората.

Поради жегата човешкият организъм се нуждае от по-голям прием на течности. За да не предизвикате алергия, убедете се, че водата, която пиете, наистина е чиста. Яжте храни, за които е по-малко вероятно да доведат до алергия. Нека в храната количеството вода да е високо - домати, краставици и дини трябва да са част от менюто ви.

Ако се чувствате изморени и обезводнени или пък си мислите, че сте настинали, внимавайте да не объркате алергията с настинка. Може би не е от времето, а симптом на алергия. Характерни признаци на летните алергии са често главоболие, дишане през устата вместо през носа, сърбящо гърло и неспокоен сън.

Концентрирайте се върху превенцията - медицинските маски за лице значително намаляват количеството алергени, които вдишвате навън. Раздразнението на очите може да намалите, ако мигате по-често и правите студени компреси вечер. Използвайте слънчеви очила, за да се защитите от вредните ултравиолетови лъчи.