Алергиите и децата

Алергиите при децата се срещат по-често, отколкото при възрастните. Това е свързано със замърсената околна среда, използването на много битова химия вкъщи, недобрата хигиена вкъщи или обратно – прекалено стерилната среда. Един от погрешните начини, към които прибягват родителите, е да се борят с последствията, симптомите, а не с причината. Ето основните видове детски алергии:

Хранителна алергия при децата
Като правило се развива през първата година на бебето, когато то се “запознава” с много нови храни.
Хранителната алергия може да се прояви като атипичен дерматит (eкзема) или реакция на стомашно-чревния тракт като колики, метеоризъм, оригване, повръщане. Друга проява е нарушения в дишането – алергичен ринит или бронхиална астма. При малките деца, по-често в сравнение с възрастните, се срещат алергии към различни храни: яйца, мляко, шоколад, глутен, мъхести плодове, различни видове меса и др.

Екзема
Бебета и малките деца могат да развият екзема. Характеризира се с появата на силно сърбящ обрив с пъпки и малки мехури – вследствие на висока чувствителност към алергена. Причините са главно генетични – промени в структурата на кожата, които я правят лесно раздразнима от миещи препарати, прахове за пране, изкуствените оцветители и ароматизатори в средствата за хигиена, битовата химия или храните.

Цял живот ли детето ще страда от алергията?
Често алергиите, които се появяват в детска възраст, отзвучават с годините и може напълно да изчезнат. Всичко зависи от това към какъв алерген детето е чувствително. Алергията към яйца и млечни продукти обикновено отшумява към 3-тата година. Но при този вид алергия в зряла възраст човек може да развие астма или сенна хрема. В същото време алергията към риба и орехи спира само при 10 - 20 % от случаите.

Лечението
Универсално средство за лечение за алергиите няма. Задължително потърсете консултация със специалист, който ще постави правилната диагноза и ще предпише правилното лечение.