Начало Полезни връзки Често задавани въпроси Отговорности Лекарствена безопасност

Политика за използване на "бисквитки"

Сезонът на сенната хрема

Сенната хрема или така наречените поленови алергии се появяват през пролетта, но могат да продължат и през лятото. Сенната хрема може да се прояви с ринит (водниста секреция, събеж и запушване на носа,) или конюнктивит (сълзене и парене на очите), както и с двете. Причинява се от полени – тичинковият прах на цъфтящите растения, който се разнася от вятъра. Тези микроскопични частички дразнят лигавицата на носа и очите, а резултатът е: хрема, сърбеж и запушен нос.

Ето 7 съвета за профилактика:
1. Ограничете контакта с причинителя - това е най-трудно при сенната хрема, защото означава да се лишим от дълъг престой на открито, точно когато пролетното слънце и хубавото лятно време ни мамят навън.
2. Не отваряйте прозореца във времето на активен цъфтеж. Филтрирайте въздуха, който влиза в стаята с помощта на климатици.
3. Проветрявайте помещението, след като е валял дъжд и вечерно време, когато няма вятър. Най-голяма концентрация на полени във въздуха се наблюдава рано сутрин и по обед в горещите дни. Избягвайте това време за разходки. Когато се приберете вкъщи, сменете дрехите си.
3. Няма смисъл да изкоренявате цъфтящите растения в градината, ако живеете в къща, защото е доказано, че полените се пренасят от вятъра на стотици километри разстояние.
4. Когато шофирате/возите се в кола, затваряйте прозореца.
5. Взимайте душ два пъти дневно.
6. Прибирайте книги и декорации, доколкото е възможно в шкафовете. Старателно чистете дома си, като бършете прах с влажен парцал.
7. Използвайте овлажнители и пречистватели на въздуха.